V segmentu HORECA, kam patří hotely, restaurace, kavárny, pivnice, bary, kiosky a další gastro provozovny, je dlouhodobě využíváno značné množství nejrůznějších prostředků pro komunikaci se zákazníky.
Do POP komunikace v tomto segmentu jsou vynakládány enormní investice a význam komunikačních nástrojů v tomto segmentu v dnešní dynamické době, která jen v minulém roce mimo jiné přinesla změny v podobě zavedení EET či zákazu kouření v restauračních zařízeních, roste. Především také v kontextu zvyšování nároků moderních zákazníků a měnících se spotřebních zvyklostí. Výzkumy v této oblasti jsou však realizovány ojediněle a o vlivu HORECA POP médií na trhu a o postojích zákazníků i provozovatelů k nim existuje jen málo dostupných informací.
Z těchto důvodů realizovala asociace POPAI CENTRAL EUROPE ve spolupráci s výzkumnou agenturou Perfect Crowd syndikovaný výzkum, který mapoval funkce POP nástrojů a jejich vliv na postoje, vnímání a rozhodování zákazníků. Zároveň přinesl řadu námětů na zlepšení a inovace. Aby byl výzkum skutečně komplexní, byla role POP komunikace zkoumána rovněž z pohledu provozovatelů HORECA zařízení. Výzkum se zaměřoval nejen na obecné aspekty, ale zjišťoval také postoje ke konkrétním typům aplikací (např. stojany a poutače, světelné reklamy, slunečníky, menu stojánky, ubrusy, LCD obrazovky a tablety a mnoho dalších).
Hlavními partnery výzkumu byly společnosti Unilever jako zástupce velké korporace se svou globálně známou značkou zmrzlin Algida, dále silná a charismatická pivní značka Budějovický Budvar a tradiční rodinná firma Sodovkárna Kolín se svojí značkou soft drinků Koli.
Projekt podpořily dále jako partneři společnosti DAGO, Paketo one a REX.
Hlavním mediálním partnerem byla společnost ATOZ Group.
Cílem výzkumu bylo podat komplexní pohled na současnou propagaci značek v segmentu HORECA. Z pohledu výzkumných metod byla zvolena kombinace analýzy kvalitativní, kvantitativní a experimentu.
Byly využity následující metody sběru dat: několik skupinových diskuzí (focus goups), online dotazování a osobní rozhovory, instagenetika a fotoetnografie, jejichž respondenty byli zákazníci i provozovatelé. Obě skupiny respondentů se pak účastnily experimentální případové studie.
Vliv na brand ekvitu
Studie potvrdila
vliv POP komunikace na budování ekvity značky. Čím méně je značka
etablovaná v myslích spotřebitelů, tím je její efekt na posilování
ekvity značky silnější.
Vliv na prodej
POP prostředky v HORECA
prokázaly svůj vliv na prodej prostřednictvím upozornění na provozovnu
(slunečníky, vývěsní štíty atp.) a na novinky nabízené v rámci nabídky
ať již v exteriéru na informačních tabulích, tak v interiéru na info
propagačních materiálech. Kvantita POP prostředků nemá vliv na umocnění
jejich vlivu na celkové prodeje.
Negativa
Silně zmiňovaným negativem je
přesycení, nesladěnost mezi značkami navzájem a s designem provozovny,
malá nápaditost a nízká kvalita POP prostředků. Ryze reklamní materiály
bez přidané funkční nebo informační hodnoty jsou považovány za
nadbytečné.
Spolupráce s provozovateli
Provozovatelé vnímají POP prostředky jakou součást obchodního
partnerství s dodavateli / značkami. POP prostředkům se nebrání, ale
často dělají množstevní a kvalitativní ústupky z důvodů jejich lenosti
odmítnout nebo pocitu, že když POP prostředky přijmou, mohou se dostat k
celkově lepším obchodním podmínkám. Nebo se takovýmto ústupkem dostat k
více funkční výbavě od dodavatelů (kávovary, slunečníky, nábytek,
markýzy, mrazáky). Provozovatelé oceňují informační (např. menu tabule) a
funkční (např. slunečníky) POP prostředky. Ryze propagačních POP by se
ale nejraději zbavili.
Individuální přístup a sladění POP od více dodavatelů
Je oceňována schopnost značek domluvit se na sladění POP komunikace do
jednotných konceptů na míru stylu a image provozovny. Příkladem byla v
rámci tohoto projektu společná realizace navigace do provozovny nebo
společný stolní menu stojánek s nabídkou produktů z více kategorií.
Potenciál existuje také v integraci smysluplné dodavatelské komunikace
do menu karet a jídelních lístků provozovatele.
Kvalita a trvanlivost
Na základě
výstupů z výzkumu důrazně doporučujeme fokus na kvalitu a trvanlivost
POP prostředků, co největší funkčnost a nápaditost. Preference
přístupu „méně a kvalitněji“ vs. „více a méně kvalitně“. Zároveň je
provozovateli postrádána ochota dodavatelů měnit stará a opotřebovaná
POP za nová (byť je to prospěšné pro značku i provozovatele).
Role obsluhy
Personál je velmi
podstatným faktorem, který ovlivňuje výběr hostů. Doporučujeme kromě
slovního působení obsluhy využít také personál z pohledu „plochy
reklamního nosiče“ a zobrazení tématu „obsluhy“ v POP komunikačních
obsazích.
Koutky nejen pro děti
Potenciál vítaný
provozovateli i zákazníky je budování dětských koutků, nebo koutků
pro psy v provozovnách ve spolupráci s dodavateli (i pod záštitou
některé značky nebo značek).
CSR a důkazy kvality
Na pozitivní
vnímání fungují deklarace „friendly“ ke zvířatům/dětem/přírodě a důkazy
kvality (ocenění, reference, certifikáty atp.).
Decentní řešení
HORECA POP komunikace
by obecně neměla působit agresívně, lascivně a nesrozumitelně. Zákazníci
v těchto destinacích očekávají větší klid a vkus. Spíše decentní
“lákání” než “nátlak”.
Moderní technologie
Zákazníci vítají
v relevantních typech provozoven nasazení moderních technologií, které
jim ušetří čas při výběru, objednání, placení atd.
Edukace
„Distribuci“ POP materiálů je
užitečné doprovodit nabídkou školení pro provozovatele a personál
jednotlivých provozoven. Školení zaměřit na prodávané produkty, způsoby
servírování, zajímavosti novinek pro zákazníky, ale také na POP
materiály s vysvětlením jejich smyslu pro celkový obchodní model mezi
dodavatelem, provozovnou a zákazníkem. Provozovatelé se v principu
nebrání za smysluplný servis zaplatit. Studie prokázala významný vliv
POP na přilákání hostů do provozovny, upozornění na novinky a pomoc s
jejich prodejem, budování ekvity komunikovaných značek. Tyto vedle
dalších znalostí doporučujeme začlenit do obsahu školení pro
provozovatele.
Tento ojedinělý výzkum zaměřený na in-store komunikaci v segmentu HORECA poskytl komplexní pohled na současné role a funkce POP nástrojů a na jejich vliv na postoje, vnímání a rozhodování zákazníků. Umožňuje pochopit systém vzájemné interakce mezi prostředím, značkami, produkty a provozovateli.
Podrobné výstupy výzkumu jsou dobrým pomocníkem při tvorbě a exekuci optimalizací a inovací POP nástrojů v HORECA kanálu a pro zlepšení lokální praxe v oblasti HORECA in-store komunikačních médií.
Daniel Jesenský, Prezident POPAI CE
Andrea Vozníková, Členka rady POPAI CE
Daniela Krofiánová, General Manager POPAI CE